Besparende tips
Nieuwe tijden vragen om een nieuwe kijk op wonen en leven. Wij geven u graag tips over hoe u bewust met energie en water om kunt gaan en automatisch bespaart.
Woningisolatie
Een slecht geïsoleerd huis verbruikt 60% meer gas dan een huis met een gedegen isolatie. De warmte kan niet ontsnappen via de vloer, het raam of het dak. Dat scheelt u jaarlijks zo’n 1.350 kubieke meter gas. Het isoleren van uw dak, ramen en gevel levert doorgaans de grootste energiebesparing op.
Een te koud vertrek.
Vaak wordt de (klok)thermostaat hoger gezet om een vertrek met een te kleine radiator toch voldoende te verwarmen. Dat kost veel extra energie. Beter is het dan om in het betreffende vertrek een grotere of extra radiator te plaatsen.
Een te koude of te warme radiator.
Dikwijls wordt bij veel cv-installaties, de ene radiator te warm en blijft de andere te koud. Vooral radiatoren aan het begin en eind van het cv-circuit krijgen dan respectievelijk te veel of te weinig water aangevoerd. Uw installateur kan dat probleem verhelpen door de installatie juist in te stellen, waarbij elke radiator de juiste hoeveelheid water krijgt toegevoerd.
Vang de winterse zonnestralen op.
Profiteer ’s winters bij vertrekken op het zuiden zo veel mogelijk van de zonnestralen door de zonwering of gordijnen niet te sluiten. Zet bloemen of planten die last van de warmte hebben in de schaduw.
Thermostaatkranen op radiatoren bieden altijd voordeel.
De temperatuur van het vertrek regelen door gewone radiatorkranen een beetje open, of half open te draaien werkt niet. Radiatorthermostaten regelen automatisch doordat ze – wanneer de vertrektemperatuur boven of onder de door u ingestelde temperatuur komt – de watertoevoer afsluiten of openen. Een thermostaatkraan met vorstbeveiliging kunt u bij vorstgevaar rustig op de laagste temperatuurstand laten staan. Thermostaatkranen besparen gemiddeld 10% op stookkosten. Het vertrek met de kamerthermostaat hoeft niet voorzien te worden van radiatorthermostaatkranen. De kamerthermostaat zorgt hier al voor de juiste temperatuur.
Verkeerd ingestelde thermostaat.
Klok-/kamerthermostaten en vooral weersafhankelijke regelingen, zijn vaak niet goed ingesteld. Vraag de monteur tijdens het cv-onderhoud de instelling te controleren en zo nodig bij te stellen. Als u uw thermostaat elke dag een graad lager zet dan wat u gewend bent. U bespaart dan per jaar ongeveer 7% op uw energieverbruik. Het helpt ook om ’s avonds een uur voordat u gaat slapen de thermostaat al laag te zetten.
Grootverbruikers
Het zijn van die grootverbruikers die energie verslinden, de was- of vaatmachine. Was uw kleding op een lage tempratuur of gebruik een kort programma. Zet apparatuur op de energiezuinige of besparende stand.
Coach onder de douche
Stel een wekkertje in. Korter douchen betekent minder water verbruiken en dat is weer goed voor het milieu en voor uw portemonnee!